2010春季中級口譯考試聽力Talk部分第四篇解析
這是一篇科技背景的talk, 話題關于gravitational attraction 即“重力吸引”。 雖然是科技背景,但考生們完全可以用常識猜出一些科學現象的理由。而且文章非常規范,通過一些列連接詞指引,所以我們能夠排除大量junk information而直接解題。
We are so used to our life on the surface of the earth that it is not easy for our minds to break free of all the ideas that we take for granted. For example, we can feel things are heavy, so we think of weight as being a fixed quality in an object. But actually, it is not fixed at all. If you could take a one-pound packet of butter four thousand miles out from the earth, it would weigh only a quarter of a pound. The reason for such a change of weight is this: all objects have a natural attraction for all other objects. This is called gravitational attraction, but this power of attraction between two objects gets weaker as they get farther apart. So the weight of an object on the surface of the earth is not the same as its weight 4000 miles out in space. What about the weight of a one-pound of butter on the surface of the moon? There won’t be attraction between the butter and the moon, but the butter will weigh only about 1/6 as much as it does on the earth. This is because the moon is so much smaller than the earth. The amount of a gravitational pull that a body produces depends on the amount of material in it. A packet of butter has a gravitational pull of its own, but it is very small in relation to the pull of something as large as the moon or the earth.
Q23: According to the speaker, what quality of an object is taken for granted by people?
文章開篇即引入說很多事情被我們想當然了,take for granted這個詞匯即時沒聽懂,也可以記下一筆。接下來for example就引出了考點,例舉說明前面的問題。然后我們聽到了fixed一詞,迅速可以做出選擇。
Q24: How much will a pound of butter weigh if it is brought 4000 miles into space?
中段出現了問句what about …,一般這都是考點的出現。只要集中一般都能輕松拿下,聽到1/6。即可選擇。
Q25: What is the gravitational attraction?
講話中我們一定要鎖定兩個關鍵點,一是new information, 二就是文章的鏈接詞。在新信息gravitational attraction出現后我們要特別小心,然后連續出現兩個重要的鏈接詞, but和so。 一般so之后都是對這一話題的總結,即考點。所以要特別關注。 這樣我們迅速找到了重力引力的特點,即離得越遠,引力越小
Q26: Why does an object weigh much less on the moon than it does on the earth?
最后部分出現的because, 對應了問題的why. 即可找到相關點,即引力大小不僅和物體本身有關,也和相對應物體的引力有關。這類表原因的詞我們曾經專門總結過, 比如:conclusion; due to; attributable; thanks to等等
最新資訊
- 環球網校考后發布:2022年11月翻譯資格《一級筆譯》考試真題及答案解析2022-11-06
- 環球網??己蟀l布:2022年11月翻譯資格《一級口譯》考試真題及答案解析2022-11-06
- 環球網??己蟀l布:2022年11月翻譯資格《二級筆譯》考試真題及答案解析2022-11-06
- 環球網??己蟀l布:2022年11月翻譯資格《二級口譯》考試真題及答案解析2022-11-05
- 環球網??己蟀l布:2022年11月翻譯資格《三級口譯》考試真題及答案解析2022-11-05
- 環球網校考后發布:2022年11月翻譯資格考試各科目真題及答案匯總2022-11-04
- 2022上半年翻譯資格三級筆譯考試真題2022-06-21
- 2022上半年翻譯資格三級口譯考試真題2022-06-21
- 2022上半年翻譯資格二級筆譯(漢譯英)考試真題2022-06-21
- 2022上半年翻譯資格二級筆譯(英譯漢)考試真題2022-06-21